24 Şubat 2008 Pazar

ATILGAN








Kaideye Monteli Stinger Sistemi ATILGAN; temel silah olarak Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi'dir. ATILGAN'ın temel görevi; muharebe sahasında yer alan sabit veya hareketli birliklerin, konvoyların, taktik tesislerin hava tehditlerine karşı savunmasını sağlamaktır.
Yüksek hassasiyetteki nişan ve atış hattı stabilizasyonu sayesinde ATILGAN, hareket halinde iken hedef arama, tespit, takip ve atış kabiliyetine sahiptir. ATILGAN sistem mimarisi, otonom kullanımın yanı sıra C3I sistemi veya diğer hava savunma sistemleri koordinasyonunda da kullanım imkanı sağlamaktadır. Sistemin Atış Kontrol Bilgisayarı, gerek donanım gerekse yazılım olarak ortaya çıkabilecek yeni görev ihtiyaçlarını da karşılayabilecek esnek bir mimariye sahiptir. Stinger füzelerinin yanı sıra, benzer birçok füzenin de entegre edilebileceği ATILGAN, farklı platformlara da adapte edilebilmektedir.

ATILGAN'da nişancının oturacağı taret sepeti, Sistem Kumanda Birimi ve çeşitli elektronik alt sistemleri barındırmaktadır. Nişancının, taretle birlikte aynı eksende hareket edebilmesi, hareket halinde hedef arama, tespit, takip ve atış için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Taşıyıcı platform olarak zırhlı/paletli M113 aracının kullanıldığı ATILGAN, nişancı, nişancı yardımcısı ve sürücü olmak üzere üç personelle kullanılmaktadır. ATILGAN’ın, Stinger füzesinin klasik kullanım şekli olan omuzdan atış konfigürasyonu ile karşılaştırıldığında üstünlükleri; -Komuta Kontrol Sistemi ile Koordineli Kullanım -Gece/Gündüz ve Kötü Hava Şartlarında Muharebe -Hareket Halinde Muharebe -Kısa Reaksiyon Süresi -Yüksek İsabet Kabiliyeti -Yüksek Ateş Gücü -Bilgisayar Kontrollü Kullanım -Yüksek Hareket Kabiliyeti -Zırh Koruması Altında Muharebe

Hiç yorum yok: